Roger Schäli

Roger Schäli

Klimmen is een passie, een levensgevoel, een bijzonder emotionele confrontatie met de berg, het leven en uiteindelijk zelfs met jezelf.

Roger Schäli

Nieuwtjes van Roger Schäli

Allroundalpinist uit passie

Roger Schäli is een berggids en professioneel alpinist uit Sörenberg in Zwitserland. Hij werd in 2002 samen met zijn klimpartner Bruno Hasler en Stephan Harvey vanwege zijn eerste beklimming van de Arwa Spire in het Indische Himalaya-gebergte genomineerd voor de Piolet d'Or. Schäli is een van de weinige sterke alpinisten die de Patagonië-trilogie - de Cerro Torre, de Torre Egger en de Cerro Standhardt - wisten te bedwingen. In 2008 slaagde hij er in de eerste zes weken van het jaar de zes grote noordwanden van de Alpen te beklimmen. Daarmee vestigde hij een nieuw record.

Maar het meest thuis voelt hij zich op de Eiger. Van zijn meer dan 40 beklimmingen van de berg zijn er enkele van de zeer moeilijke noordwand die voor het eerst werden gedaan en enkele die voor het eerst vrij werden uitgevoerd. Hier wist hij in 2015 met de "Odyssee" (8a+) een nieuwe, moeilijke route over de noordwand uit te zetten en als eerste te beklimmen. Op de dag na het volbrengen van de "Odyssee" haalde hij de redpoint van de "Paciencia" en wist daarmee ook als eerste de Tschechenpfeiler-trilogie van "Paciencia", "Odyssee" en "La Vida es Silbar" te beklimmen.

Roger Schäli
Roger Schäli
Roger Schäli
Roger Schäli

Maar voor Roger Schäli betekent het feit dat hij professioneel alpinist is niet het presenteren van een lijst succesverhalen. Hij is zich ervan bewust dat hij als gesponsorde sporter zeer bevoorrecht is en een buitengewoon leven mag leiden, dat het in staat stelt de wereld over te reizen en in de verste uithoeken van de aarde te komen. Hij is doorgaans tweemaal per jaar op expeditie, op zoek naar nog niet beklommen toppen en routes in onbekende gebieden.

Klimmen is zijn passie en betekent voor hem vooral tijd doorbrengen en avonturen beleven met zijn vrienden en klimpartners overal ter wereld. Voor hem maken de vriendschappen die hij bij het klimmen afsluit een essentieel onderdeel van de sport uit: “In de bergen worden heel speciale, intieme en innige relaties aangegaan. Overdreven gesteld ben je als met een navelstreng verbonden met je klimpartner.” Voor Roger Schäli vormen deze vriendschappen de meest waardevolle zaken die het leven van een alpinist biedt.

Der gebürtige Schweizer Roger Schäli ist ganz neu im LOWA PRO Team. Eine kleine Vorstellung des sympathischen Sörenbergers.