Helmut Achatz

Helmut Achatz

Puur vertrouwen als een arend na een geweldige draaidag op je hand in slaap valt!

Helmut Achatz

Bergsport anders bekeken

Anders sporters, vrienden of je ouders als voorbeeld hebben, dat kennen we. Dat vindt niemand echt bijzonder. Maar hoe zit het met een vliegend voorbeeld, zoals een steenarend? Dat is verre van alledaags, behalve misschien bij Helmut Achatz. De 53-jarige heeft namelijk Bruno uitverkoren. "Een vriendelijke, ontspannen vliegcollega met een jaloersmakend gevoel voor thermiek." En Helmut kan het weten, want hij is zelf paraglider. Naast het gemeenschappelijke plezier in het vliegen houden beiden van de mooie weidsheid van de bergen.

Na 8 jaar samenwerking met Paul Klima en zijn adelaars, een bioscoopfilm en vele televisieproducties ontstond op voorstel van de internationaal gerenommeerde fotografe Nomi Baumgartl het project "Eagle Wings - Protecting the Alps". Een wereldberoemde camera op de grond, een adelaar vanuit de lucht en satellieten leveren nieuwe, adembenemende beelden van de gletsjers in de Alpen. Het team gaat 4 jaar lang van oost naar west door de Alpen trekken, ook ondersteund door sporters uit het LOWA Pro Team.

Helmut Achatz is al van kindsbeen met bijna alle alpiene sporten onderweg in de Alpen. Sinds 1989 is hij paraglide-instructeur, leidt hij paraglidereizen en houdt hij multimediale lezingen. Over zijn nieuwe project "Eagle Wings - Protecting the Alps" zegt hij: "Naast het werk met de steenarenden ligt het thematisch verbinden van de verschillende gletsjerregio's en bergtoppen mij ook na aan het hart. Daarvoor zullen we tijdens onze reis van oost naar west voortdurend in de wereldwijde media verslag doen van de verschillende etappes. We laten de bijzonderheden van ieder gedeelte zien. Wandelen, bergbeklimmen, klimmen, skitochten, freeriden, paragliden, canyoning, ijsklimmen – er is haast geen alpiene tak van sport waarin we geen fascinerend inkijkje kunnen geven. Bewust laten we uit professioneel oogpunt uiteenlopende lokale aspecten ook zien met het oog op geologie, ornithologie, flora, fauna, weerfenomenen en geschiedenis. Wat ik daarbij probeer is om de Alpen als geheel te begrijpen, als systeem waarop de gletsjers rechtstreeks invloed hebben."

Helmut Achatz
Bruno, Pordoi
Bruno, Pordoi