Tobias Karpinski

Tobias Karpinski

Na een paar dagen in de bergen met enkel een slaapzak en een isoleermatje besef je hoe weinig je echt nodig hebt om gelukkig te zijn.

Tobias Karpinski

De klimfreak met een late roeping

Tobias Karpinski is een halve exoot in het LOWA ACTIVE team. Hij werd in 1987 in de Allgäu geboren. Een kind van de bergen, tot dusver nog niets ongewoon. In zijn kindertijd en jeugd ging hij niet zozeer de hoogte in, maar wel over berg en dal, want in de bergen was Tobi meestal met zijn mountainbike onderweg. Op vlakker terrein kon je hem op zijn motorfiets treffen. Het klimmen heeft hij relatief laat ontdekt, pas rond zijn 21ste. Daarom is hij nu eens zo enthousiast. “Na mijn eerste klimdag was ik meteen in de ban van deze prachtige sport.”

Tobias Karpinski
Tobias Karpinski

Sindsdien maakt de 29-jarige van vrijwel elke vrije minuut gebruik om bergen te beklimmen, te boulderen of te klimmen. Hij is in de ban van zijn sport, die zo veelzijdig, altijd spannend en nooit saai is. En de intensieve trainingsuren hebben hun vruchten al afgeworpen. Na twee jaar heeft hij zijn eerste X- (UIAA-schaal) gerealiseerd en van 2013 tot 2015 was hij zelfs lid van het DAV Expeditieteam voor jeugd.

Tobias Karpinski

Ondertussen wil hij een opleiding volgen om berggids te worden. Dat kan natuurlijk alleen als hij een flexibele baan heeft. En die heeft hij. Hij werkt namelijk als parttime bouwkundige en offert de rest van zijn vrije tijd op aan zijn sport. Zowel zijn hobby als zijn baan werden op de proef gesteld voor het project dat midden 2016 plaatsvond. Samen met drie klimvrienden is hij namelijk naar de Ruth Galcier in Alaska gereisd. Hier hebben ze op vijf weken tijd op de Mount Bradley en de Mount Johnson nieuwe paden bestegen en bestaande tochten herhaald.