Jess Roskelley

Jess Roskelley

Mountains help me navigate what is most important to me.

Jess Roskelley

Nieuwtjes van Jess Roskelley

Van Alaska naar de hele wereld

Jess Roskelley is een Amerikaanse alpinist die vooral bekend is door zijn expedities naar Alaska. Hij groeide op in Spokane, Washington en alpinisme en klimmen zijn van oudsher met zijn leven vergroeid. De liefde voor de natuur en de bergen zijn hem met de paplepel ingegoten. Als zoon van John Roskelley, die in de jaren 70 en 80 talloze Himalaya-expedities ondernam, raakte hij al vroeg gefascineerd door de hoogste toppen van de wereld.

Jess Roskelley
Jess Roskelley (c) Ben Erdmann
Jess Roskelley
Jess Roskelley (c) Clint Helander

Al snel werden mixed-terrain klimmen en ijsklimmen zijn passie. Op 21 mei 2003 bereikte hij als jongste Amerikaan ooit samen met zijn vader de top van de Mount Everest. Vervolgens ondernam hij talloze expedities. Vooral tot dan toe onbekende routes in Alaska, de Canadese Rocky Mountains en Patagonië beklom hij met succes.

Tot zijn grootste successen rekent hij o.a. de beklimming van de 1128 meter hoge “Hypa Zypa Couloir", een oostelijke steile wand van de Citadel in de Kichatna Mountains in Alaska, en de bedwinging van de nieuwe mixed-route “No Rest for the Wicked” (1500 WI6 M7 A0) in het zuidoosten van Alaska.

Jess Roskelley woont in Alaska, heeft een vrouw en baat twee pubs uit.