Robert Jasper

Robert Jasper

Mijn LOWA-schoenen gaan altijd met mij mee – of het nu in de stad is of aan de steilste ijswanden ter wereld.

Robert Jasper

Nieuwtjes van Robert Jasper

Avontuurlijk extreemklimmen

Al als klein kind speelde Robert Jasper “bergbeklimmer op expeditie” op de overhangende sneeuwmassa's in het Zwarte Woud. Als jonge twintiger had de professionele alpinist in zijn eentje al meer dan 100 van de moeilijkste routes aan de noordwanden van de Alpen bedwongen – enkele daarvan voor het eerst ooit.

Robert Jasper maakte bij het grote publiek furore, toen hij binnen één jaar solo de drie hoogste noordwanden van de Alpen (de Eiger, de Matterhorn en de Grandes Jorasses) in recordtijd beklom. In 2003 werd hij door het Duitstalige tijdschrift “Klettern” uitgeroepen tot meest succesvolle mixed-klimmer ter wereld. Nieuwe beklimmingen zoals Flying Circus M10, Ritter der Kokosnuss M12, Trad ohne Bohrhaken en Ironman M14+ gelden als de lastigste routes ter wereld en zijn enkele van zijn hoogtepunten.

 

 

Robert Jasper
© Klaus Fengler/Robert Jasper, Baffin Island 2016
Robert Jasper (rechts)
© Klaus Fengler/Robert Jasper, Baffin Island 2016

Elke beklimming is voor de extreemklimmer uniek. Maar in de Alpen trekt hij altijd weer naar de noordwand van de Eiger. Voor hem is dit een plaats voor persoonlijke doelstellingen, passie, avontuur, gevaar en de grootste sportieve uitdagingen.

In 2005 werd Robert Jasper voor zijn uitmuntende prestaties voor het eerst genomineerd voor de Piolet d´Or, de “Oscar van het alpinisme”. Met de eerste vrije beklimmingen van de noordwand van de Eiger (de Japaner, de Ghilini-Piola en de Harlindirettissima) en de eerste beklimming van de Odyssee (8a+) 2015, de moeilijkste route over de noordwand van de Eiger, bereikte Robert Jasper talloze alpiene mijlpalen, waarmee hij duidelijk zijn stempel heeft gedrukt op het moderne alpinisme.

Robert Jasper geldt als een van 's werelds beste extreemklimmers. Op dit moment brengen zijn expedities hem naar de meest afgelegen gebergten van de wereld, naar het gebied van de Mount Everest in de Himalaya, Baffineiland, Vuurland of Patagonië. Hij werkte als hoofdacteur mee aan talloze films en documentaires, onder andere de wereldsuccesfilm “De Alpen”. Daarnaast geeft hij lezingen voor leidinggevenden uit het internationale bedrijfsleven.

Eiskristalle soweit das Auge reicht! Wenn sich im Winter Wasserfälle zu meterhohen Eistürmen formen, schlagen die Herzen von Alpinisten höher. Beim...

Robert Jasper kehrt ins LOWA PRO Team zurück. Und er hat viel spannendes zu berichten.