Producten

Bij zijn producten hecht LOWA bijzonder veel waarde aan een perfecte pasvorm, hoge functionaliteit, een modern design en technische innovatie. Een essentieel ecologisch voordeel is de lange levensduur van de producten.

Pasvorm en kwaliteit

LOWA is alleen tevreden met het allerbeste. Daarom biedt LOWA zijn klanten altijd de best mogelijke kwaliteit. Van de gebruikte materialen tot het eindproduct, de schoen. De eisen die het aan zichzelf en zijn prestaties stelt, ziet LOWA als een leidraad voor de hoge kwaliteit van de producten.

Iedere stap in de productontwikkeling wordt ondersteund door de betrokkenheid van competente medewerkers en de wens om een perfecte schoen te vervaardigen. En ook bij de service rondom de producten wordt rekening gehouden met die wens.

De verplichting om de beste prestaties te realiseren voor de hoogste productkwaliteit leidt tot het principe van compromisloze kwaliteit. LOWA-producten zijn niet alleen een garantie voor optimaal comfort, maar meteen ook een veiligheidsfactor. Absolute precisie bij de ontwikkeling en vervaardiging zijn bepalend voor een goede grip en de best mogelijke functionaliteit in elk toepassingsgebied.

 

 

"Onze richtlijn voor productontwikkeling is duidelijk gedefinieerd: We willen onze klanten outdoorschoenen van hoge kwaliteit bieden met een perfecte pasvorm, een hoge functionaliteit en een modern design."

Alexander Nicolai, Head of Development and Design

Sporters als partners

De claim van LOWA is dat onze producten beter zijn, en in ieder geval minstens net zo goed, als die van de beste concurrenten. Om aan deze compromisloze claim te kunnen voldoen, betrekt LOWA voortdurend alpinisten en bergsporters uit de LOWA-sportteams bij het ontwikkelingsproces. Zij dienen als experts, geven ideeën en advies en testen de schoenen onder de meest uiteenlopende omstandigheden.

"De LOWA-sporters zijn belangrijke ambassadeurs van ons merk. Ze nemen ons mee naar de meest afgelegen uithoeken van de wereld en testen onze schoenen onder de meest extreme omstandigheden. Daarnaast zijn ze ook belangrijke partners bij de ontwikkeling van onze schoenen."

Arthur Kudelka, Manager Service Department

Materiaalkeuze

Het door LOWA gebruikte leer is hoofdzakelijk afkomstig van Europese runderen. Hoofdleverancier is de firma Heinen uit het Duitse Wegberg, waarvan LOWA circa 70 procent van zijn leer afneemt. Andere looierijen waarvan de onderneming haar leer afneemt zijn bijvoorbeeld VIVIANI uit Zagreb (Kroatië) en DANI uit Arzignano en Perwanger uit Ora (Italië). Stuk voor stuk bewust geselecteerde looierijen die net zoals LOWA een filosofie hebben om ecologisch en maatschappelijk verantwoord te produceren.

Lieferanten Heinen DANI VIVIANI PERWANGER

"Veganistische collectie"

Er zijn verschillende definities van "veganistisch". Een bovenkant van textiel in plaats van leer is bij schoenen al het halve werk. Alle schoenen uit de All Terrain Sport-collectie en enkele andere modellen bevatten geen leer en dierlijke wol. Ook de gebruikte lijm is vrij van dierlijke bestanddelen. Het vergt echter veel inspanning om te bewijzen dat er in alle gebruikte onderdelen geen dierlijke producten zijn gebruikt. Er is regelrecht detectivewerk nodig om te controleren of ook de gebruikte verfstoffen, chemicaliën, afwerkingsstoffen enz. vrij zijn van dierlijke bestanddelen. Dat komt voornamelijk doordat hoogwaardige outdoorschoenen uit zeer veel afzonderlijke onderdelen en componenten bestaan. Bij het model INNOX zijn dat er bijvoorbeeld meer dan 150. Het is vrijwel onmogelijk om die allemaal te controleren op basis van de hierboven genoemde criteria. LOWA kan op dit moment dan ook geen betrouwbare uitspraken doen over de zeer strenge veganistische criteria, waarbij het er onder andere om gaat dat voor de in het product gebruikte materialen geen dierproeven zijn uitgevoerd of dat alle plantaardige vezels afkomstig zijn van gecontroleerde biologische teelt.

Volgens de aan zichzelf opgelegde regels gebruikt LOWA in zijn schoenen geen merinowol waarvoor bij de productie mulesing is gebruikt, geen dons, geen melk- en andere voedingsvezels, geen nanotechnologie, geen anti-transpirant, geen biociden en geen antischimmelmiddelen.

Lidmaatschap van CADS

LOWA is een van de medeoprichters van CADS (Cooperation at DSI), een vereniging van fabrikanten en leveranciers ter vermijding van schadelijke stoffen in schoenen onder het dak van het Deutsches Schuhinstitut. Alle aangesloten bedrijven verplichten zich vrijwillig zich te houden aan de bewust hoge eisen van de uitgewerkte richtlijn "Verzeichnis eingeschränkt nutzbarer Substanzen in Schuhen" (beperkt te gebruiken stoffen in schoenen).

Afwezigheid van schadelijke stoffen

Bovendien voldoet LOWA aan alle vereisten op het gebied van afwezigheid van schadelijke stoffen die zijn vastgelegd in de EG-verordening 1907/2006 (REACH). REACH is een verordening van het Europese Parlement en de Raad voor de registratie, evaluatie, autorisatie en restrictie van chemische stoffen. LOWA bevestigt met betrekking tot Artikel 33 van de verordening dat zijn producten en de verpakking daarvan geen stoffen bevatten van de kandidaatslijst (van de op dat moment geldende versie) in overeenstemming met Artikel 59 (1). Daarnaast heeft LOWA voor alle producten een aanvullende eigen "Restricted Substances List" (lijst met verboden en/of beperkte stoffen) opgesteld die voldoet aan de CADS-richtlijn. LOWA controleert zijn materialen steekproefsgewijs op alle schadelijke stoffen, zowel met eigen tests als met erkende externe laboratoria.

Lange levensduur
en onderhoud

Een lange levensduur van producten is een wezenlijk ecologisch voordeel. Dat geldt ook voor LOWA-schoenen, die allemaal van hoge kwaliteit en zeer robuust zijn. Maar ook hoogwaardige schoenen verdienen en vereisen goed onderhoud. Daardoor blijven ze comfortabel en vuil- en waterafstotend. Door regelmatig onderhoud wordt de levensduur verlengd.

Voor onderhoudsinstructies

Herzolen
en reparaties

Het recyclen van LOWA-schoenen is op basis van de huidige staat van de techniek vanuit het oogpunt van energie nog niet zinvol, omdat de schoenen uit veel verschillende materialen bestaan. De verdere ontwikkeling op dit gebied wordt echter regelmatig onderzocht. Bij versleten zolen hoeven de schoenen niet meteen te worden vervangen. Veel schoenen kunnen van nieuwe zolen of hakken worden voorzien.

Link naar reparatie

Advies
en service

Als partners samenwerken met dienstverleners, dealers en consumenten is voor LOWA net zo vanzelfsprekend als een eerlijke prijs-prestatieverhouding. Het bedrijf kenmerkt zich door in de loop van jaren opgebouwde zakelijke relaties op basis van een hoog niveau van vertrouwen. Uiteraard wordt ook zorgvuldig omgegaan met klantgegevens en wettelijke vereisten voor geheimhouding van gegevens en privacybescherming.

 

Link naar de service

Doelen en maatregelen voor het creëren van een duurzaam assortiment en het optimaliseren van de verkoop- en magazijnprocessen:

Lopende maatregelen

  • Kennis over stoffen, textiel en zolen uitbreiden
  • Systematisch rekening houden met duurzaamheidsaspecten van materialen en productcriteria (bijvoorbeeld via factsheets en vereistencatalogi)

Doelen op middellange termijn

  • Leveranciers evalueren op basis van CR-criteria (Q4/2018)

Langetermijndoelen

  • Volledig afstappen van PFC-bevattende hydrofobe stoffen (Q4/2019)
  • Leverprocessen en logistiek optimaliseren (LogiSoft) (Q4/2019)
  • Productkengetallen bepalen en publiceren (Q4/2019)