Geschiedenis

1923

Opgericht door Lorenz Wagner

De geschiedenis van LOWA begint in 1923 in het Duitse dorp Jetzendorf. Johann Wagner was de schoenmaker van het dorp en hij werd geholpen door zijn zonen Lorenz, Hans en Adolf. Uiteindelijk start LOrenz WAgner LOWA in het zuid Duitse Jetzendorf bij München. Het succes begint met de productie van bergschoenen. De hoge kwaliteit van het geheel met de hand vervaardigd "dubbel gestikt" - een productiemethode uit de bergen - eind jaren twintig, is de eerste uitbreiding van het bedrijf vereist

Fabrikgebäude 1930

1930/31

Het eerste fabrieksgebouw wordt gebouwd. Met bergschoenen voor Berg-jagers en geveterde skischoenen worden de grondvesten gelegd voor de verdere toekomst. Sepp Lederer was in die tijd een leerjongen.


1949/50

In de Korea crises stijgen de materiaal prijzen met 50%, Leer wordt een specialty good. Om überhaupt nog te kunnen werken moest LOWA materiaal duurder inkopen.
In de tijd van de wereldwijde economische recessie was het mogelijk om machines van schoenmakers die failliet waren gegaan voor een schijntje te kopen. Sommige aankopen konden alleen gedaan worden met het extra inkomen dat de familie verdiende met het maken van muziek, wat ze allemaal even goed konden.


1953

Lorenz Wagner sterft.


1955

De tweede Generatie

Dan gaat de tweede generatie verder: Wagners dochter Berti en haar Mann Josef ("Sepp") Lederer nemen de firma over en bouwen de onderneming verder uit.

1970

Nieuwe Technologiën

De snelle opkomst in de Kunststof-Technologie zet de innovatie aan het werk. De eerste Polyuretaan-Spuitmal wordt in bedrijf genomen. Op de werkvloer zijn de eerste Vulka-Solen een baanbrekende nieuwigheid: zij bieden 100%bescherming tegen water, isoleren uitstekend en zijn vormvast.

1972

Met het "Air"-Systeem, zet LOWA een nieuwe trend bij de skischoenen op het gebied van pasvorm.


1977

De groei van de onderneming maakt uitbreiding noodzakelijk. Er worden twee nieuwe fabriekshallen gebouwd. 


1982

De schoen, LOWA "Trekker" komt op de markt en daarmee ontstaat de geboorte van de trekkingschoen.


1988

Continuïteit en Verandering

Sepp Lederer geeft de leiding over aan zijn zoon Stefan Lederer, die onder andere de LOWA Street Trekker ontwikkeld heeft.


1992

Werner Riethmann wordt algemeen directeur van LOWA.


1993

De Italiaanse Tecnica group, die ook de firma's Dolomite, Nordica, Rollerblade en Blizzard in de portefeuille heeft, neemt LOWA over. LOWA Skischoenen worden nu bij het moederbedrijf in Italië geproduceerd.

Hoofdzetel Duitsland

In Jetzendorf blijft de productie-standaard in Duitsland en ook het management en productontwikkeling. Bergschoenen en de Trekkingschoenen worden in Jetzendorf vervaardigd.

hoofdkantoor en magazijn van Nordica

1995

Invoering van de lichtgewicht schoenen, de voorloper van de huidige multifunctionele ATC.


1996

Het kantoor en magazijn gebouw worden verder uitgebreid.

Hoofdkantoor en magazijn


2000

Een grote mijlpaal is bereikt. Met innovatieve producten en top kwaliteit "Made in Germany" produceert en verkoopt LOWA meer dan een miljoen schoenen per jaar. LOWA is een gevestigd merk in de grote Europese schoenen vakhandel. 


2003

LOWA viert zijn 80-jarig bestaan. De traditionele schoenmaker is met afstand goot werkverschaffer in Jetzendorf en de onderneming blijft zich inzetten voor de productie in Duitsland en zijn hoofdkwartier, waar het bedrijf 80 jaar geleden werd opgericht.


2010

Historische mijlpaal

Een belangrijke vervolgstap voor LOWA. LOWA verkoopt in een jaar meer dan 2 miljoen paar schoenen. Het bedrijf schrijft een nieuw hoofdstuk van zijn indrukwekkende staat van dienst en verstevigt zijn positie als een belangrijke partner voor de handel wereldwijd.


Vandaag de dag

LOWA is Marktleider in de Duitstalige landen en de Benelux-landen en breidt zijn belang in de belangrijkste exportmarkten van Noord-Amerika, Azië en Oost-Europa uit. De strategie 100% van de schoenen te produceren in Duitsland en Europa, en Jetzendorf op de kaart te zetten blijkt een succesvol formule. De klanten waarderen de combinatie van traditie en innovatie en waarderen de functionaliteit, kwaliteit en pasvorm van LOWA Schoenen.